Učenici naše škole sudjelovali na manifestaciji Dani općine Travnik 2017.

Manifestacija Dani općine Travnik i ove godine je održana uz mnoštvo aktivnosti i natjecanja u kojima su sudjelovali i učenici naše škole te postigli zapažene rezultate. U natjecanju učenika osnovnih škola iz literarnog stvaralaštva, a u kategoriji predmetne nastave 4. mjesto osvojila je učenica Stela Gazibarić koja je napisala esej na temu: „Moj grad muzej“.

U športskom dijelu natjecanja sudjelovali su nogometaši i rukometaši naše škole. Nogometaši nisu uspjeli proći u drugi krug natjecanja, dok su boje naše škole uspješno nosili naši rukometaši koji su osvojili visoko drugo mjesto, a Gabrijel Šarić proglašen najboljim golmanom turnira. Voditelj naših športskih ekipa bio je nastavnik Goran Mišković.

Mario Debeljak

Moj grad muzej, Stela Gazibarić, VII.b

Grad u kojem možete naći raj na zemlji jest Travnik. Kada dođete u ovaj grad, morate biti očarani njegovom  ljepotom, veličanstvenošću, skladom i svime što Travnik čini tako jedinstvenim i posebnim. Za ovaj grad s ponosom možemo reći da je jedan od najljepših gradova Bosne i Hercegovine.

Karakterističan je po tome što na poseban način spaja višestoljetnu prošlost i sadašnjost.To je grad u kojem u istoj ulici možete naći i ckvu i džamiju, grad pun ljubavi, prekrasnih boja te raznih znamenitosti koje sežu iz daleke prošlosti. Nekada je bio i vezirski grad... Postojalo je mnogo legendi po kojima je ovaj grad dobio ime, a jedno od tih imena je „grad muzej pod otvorenim nebom“. U njemu su rođeni  i svoje djetinjstvo proveli poznati pisci, znanstvenici, umjetnici i još mnogi drugi o kojima se govori i na drugoj strani svijeta.

Travnik ima mnogo tradicija i znamenitosti od kojih su poznate kuća Ive Andrića, srednjovjekovna  tvrđava koja je izgrađena u 15.stoljeću, Šarena džamija, Isusovačka gimnazija i još mnogo  drugih vrijednih  znamenitosti . Na svakom koraku Travnik „priča“  svoju priču... Ovaj grad je mjesto za ljubitelje prirode jer on pruža odmor pod planinskim zrakom Vlašića i Vilenice. Te dvije planine okružuju Travnik sa sjevera i juga, a nad njim je prekrasno nebesko plavetnilo na kojem  možete vidjeti poznatog travničkog kratkokljunog goluba. Kada upoznate grad Travnik ujedno ćete upoznati i njegovu ljepotu, raskoš ,povijest ,znamenitosti, ljubav , kulturu  i toplinu ljudi koji žive u njemu.

 

Posebnim ga čine dvije 20-metarske sahat kule koje su travnički veziri podigli u 18.stoljeću. Povijest je pisala i pisat će mnoge uspomene iz daleke prošlosti o ovome gradu. Poseban je grad u kojem možete uživati i provoditi svoje slobodno vrijeme gledajući kako danju sunce sija i baca odsjaj na prekrasnu rijeku Lašvu koja žuboreći radosno „priča“ prolaznicima svoju priču o životu grada Travnika. Ovaj  grad prestavlja „muzej“ raznovrsnih kulturno-povijesnih događaja .Bitno je spomenuti  mnoge građevine, Plavu vodu,  atraktivno izletište i ski centar na Babanovcu koji zimi posjećuje veliki broj turista, te također tradiconalnu ljubaznost stanovnika ovoga grada. Ovo je grad, grad koji ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Grad koji ima dušu, srce, “muzej koji priča priču o sebi“  ljudima koji u njemu žive i ljudima koji ga rado posjećuju.

Tražilica