Ekskurzija naših maturanata KRK – OMIŠALJ

Učenici devetih razreda naše škole su ovih dana boravili na edukativno – turističkoj ekskurziji zajedno s razrednicama Katarinom Biljaka  i Valentinom Ivančić,  OŠ ,,Gromiljak”, njihovom ravnateljicom Lucijom Franković i razrednicom Marijom Jukić te voditeljicom Dajanom Krekešić. Posjetili su otok KRK mjesto OMIŠALJ. Avantura je počela u utorak 17. svibnja, a završila u petak 20. svibnja.

Na putovanje učenici su krenuli u ranim jutarnjim satima, putujući preko Kupresa, Livna prema Zadru. Po dolasku u Zadar su posjetili crkvu svetog Donata. Također, imali su priliku vidjeti ,,Pozdrav Suncu” instalaciju arhitekte Nikole Bašića postavljene u Zadru neposredno uz ,,Morske orgulje”.

U kasnim popodnevnim satima došli su do odredišta u Omišalj. Omišalj, na otoku Krku je stari frankopanski kaštel na sjevernom dijelu otoka, tamo gdje se otok Krk najviše približio kopnu, a mostom i aerodromom povezan je s ostatkom svijeta. Smještaj naših učenika bio je u hotelu Adriatic. Učenici su imali slobodno vrijeme za odmor, rekreaciju.

Drugi dan su posjetili:

- špilju Biserujka koja krije mnoštvo pećinskih ukrasa. Prema legendi, špilja je dobila ime prema blagu koje je u njoj pronađeno, a pripadalo je lokalnim gusarima. No blago je kasnije premješteno, a točnu lokaciju „zna samo Ive Gospodin“, čija je kuća na ulazu u selo Rudine. Premda kratka i plitka, špilja redovito oduševljava svoje sve mnogobrojnije posjetitelje, često već i prije nego uđu u nju, jer se nalazi na svega nekoliko desetaka metara nad morem i u njegovoj blizini. Dugačka je samo 110 metara, ali je vrlo bogata stalaktitima, stalagmitima i stalagnatima. Tu živi endemski račić, koji je vrlo malen i teško uočljiv. Osim njega, u špilji žive i puževi, stonoge te šišmiši. Pronađeni su i ostaci špiljskog medvjeda stari oko 16.000 godina.

- Akvarij – terarij u gradu Krku.  Smješten u jednoj od uskih povijesnih ulica, akvarij predstavlja više od 100 vrsta morskih i slatkovodnih tropskih riba. Pored koralja, koraljnih morskih pasa, piranha i drugih riba, u akvariju možete pronaći  200 vrsta školjki i puževa.

- Bašćansku ploču u Jurandvoru. Ovaj kraj otoka Krka, u kulturnom smislu, proslavilo je selo Jurandvor otkrićem značajnog spomenika hrvatske pismenosti. Kamenu ploču dužine 199 cm i visine 99 cm s glagoljskim tekstom u 13 redaka pronašao je jurandvorski bogoslov Petar Dorčić 1851. godine na tlu bivše benediktinske crkve sv. Lucije. Ovo je jedan od najstarijih zapisa na hrvatskom (starohrvatskom) jeziku koji je proslavio malo krčko selo, pretvorivši ga u ikonu hrvatske kulture i pismenosti. Tekst je svjedočanstvo o darovnici hrvatskog kralja Zvonimira (1075.-1089.) samostanu benediktinaca. Bašćanska ploča isklesana je oko 1100 godine.

-  Poslije posjeta Bašćanskoj ploči učenici su imali slobodno vrijeme za kupanje na najljepšoj plaži na Jadranu u Baškoj.

Treći dan u jutarnjim satima odvezli su se u Opatiju. Svi su bili oduševljeni gradom koji oduzima dah na prvi pogled. Prošetali su se ulicom Lungomare i razgledali crkvu svetog Jakova izgrađenu u 15. stoljeću.

Nakon Opatije posjetili su i Pulu, vidjeli Arenu najpoznatije obilježje toga grada.

Učenici su imali priliku vidjeti jednu od poznatijih pulskih znamenitosti Zlatna vrata koja nosi naziv i slavoluk Sergijevaca. Također su posjetili i Augustov hram posvećen božici Romi i caru Augustu.

Četvrti dan planiran je bio polazak za Bosnu i Hercegovinu. Pri povratku su se zaustavili u glavnom gradu Republike Hrvatske, Zagrebu. Posjetili su ZOO vrt Maksimir, a nakon toga shoping centar City East. Na odredište su stigli u kasnim večernjim satima.

Cilj ove ekskurzije bio je predivno i poučno iskustvo koje se nadamo da će naši maturanti pamtiti zauvijek i rado ga se prisjećati. Slike govore više od tisuću riječi, stoga uživajte u pogledu na ovu, za mnoge, nezaboravnu avanturu.

Nastavnice: Katarina Biljaka i Valentina Ivančić

Više fotografija možete pogledati u našoj fotogaleriji.

 

 

 

 

 

 

Tražilica